Sosyal Medya

Dünya

RusyaÂ’dan mecburi jest!

Rusya’nın, Türkiye’yi Kazan kentinde yapılacak ‘Rusya-İslam Dünyası’ 8’inci Uluslararası Ekonomi Zirvesi’ne davet etmesi, iş dünyası ve stratejistler arasında ilgiyle karşılandı



Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Mariya Zaharova’nın Türkiye’yi “Rusya-Ä°slam Dünyası: Kazan Summit 2016”adlı 8. Uluslararası Ekonomi Zirvesi’ne davet etmesi iÅŸ dünyası ve stratejistler arasında ilgiyle karşılandı. Petrol fiyatlarının düşmesi ve ambargolar yüzünden ihracatı rekor seviyede düşen Rusya’nın, aylardır krizi tırmandırdığı Türkiye’ye ekonomik alanda böyle bir jest yapması dikkat çekici bulundu. 

Ä°YÄ°LEÅžTÄ°RME ARZUSU’

Ä°ÅŸ dünyasının önde gelen isimlerinden MÃœSÄ°AD Eski BaÅŸkanı Erol Yarar, konuyla ilgili olarak Akit’e yaptığı deÄŸerlendirmede iÅŸ dünyasının Rusya ile bir normalleÅŸme süreci beklediÄŸine dikkat çekerek, “Gerilim politikasının ekonomik yönü Rusya’nın aleyhine çalışıyor. Onun için normalleÅŸme arayışı olarak görüyorum bu hamleyi. Ãœlkeler arasındaki iliÅŸkilerde ticaret önce gelir, arkasından siyaset gelir. Siyasi irade izin vermezse o söz söylenmez. Rusya’nın mutlaka Türkiye ile iyileÅŸme arzusu var” ifadelerini kullandı. 

‘RUSYA YALNIZLAÅžTI’

Ä°ran’ın Rusya’yı bataklığa çekip yalnızlaÅŸtırdığına dikkat çeken Kafkas Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi (Kafkassam) BaÅŸkanı Dr. Hasan Oktay, “Dikkat edilirse Rusya Suriye’ye girdikten sonra ABD Ä°ran’a olan ambargoyu kaldırdı. Bu ABD’nin, Rusya’yı bataklığa çekmesi karşılığında Ä°ran’ı ödüllendirdiÄŸini gösteriyor. ABD seçimlere kadar bölgeye girmek istemiyor. Fakat Rusya’nın orada kalarak güç kaybetmesini istiyor” deÄŸerlendirmesini yaptı. 

‘Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ° DÃœZELTMELÄ°YÄ°Z’

Rusya’da faaliyet gösteren Ulusal Güvenlik Akademisi Dış Ekonomik Ä°liÅŸkilerden Sorumlu BaÅŸkan Yardımcısı Talat Enver Çetin, Rus DışiÅŸleri Sözcüsü’nün Türkiye’yi Kazan’daki zirveye davet etmesinin Ankara tarafından dikkate alınması gerektiÄŸini belirtti. Strateji uzmanı Çetin, “Malum uçak krizinin üzerinden 3 ay geçti. Üç ay içinde iliÅŸkiler her gün kötüye doÄŸru gitmekte. Ekonomik olarak da her gün kayıplar artmakta. Bizler iliÅŸkileri bu tür jestlerle düzeltmeliyiz. Türkiye’de de benzer forumlara Rusya tarafının davet edilmesi lazım” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.